Det du ikke ved
får patienten ondt af
Tværkulturel klinik og kommunikation i mødet med etniske minoritetspatienter
Introduktion til lærebogen
Af Morten Sodemann
Denne lærebog handler om alt det, vi ikke ved, vi ikke ved, om patienter med en anden baggrund end den, vi kender. Og om alt det, som vi glemmer, overser, ignorerer, fejltolker, bagatelliserer – eller simpelthen giver op overfor.
Bogen er nok en lidt anderledes lærebog, fordi den i høj grad bygger på patientcases og erfaringer opsamlet ved at undersøge og behandle patienter med etnisk minoritetsbaggrund. Emnemæssigt sætter bogen fokus på etniske minoriteters sundhed, kliniske problemstillinger og kommunikation på tværs af kulturer i relation til sygdom, behandling og rehabilitering.
Bogen formidler desuden det overordnede budskab, at meget bliver forståeligt, når man forstår patienten og dennes livshistorie – uanset om vedkommende er født i Sverige eller Somalia. For det meste af kroppen har vi til fælles, og de fleste sygdomme har vi til fælles. Men det er livshistorien, sociale begivenheder, ressourcer, traumer, handlinger, den hjælp, man modtager, og de sociale konsekvenser, der bestemmer, om vi bliver syge, hvordan vi bliver syge, hvordan vi lever med sygdom, og hvor længe vi lever med den.
Denne lærebog er derfor også et klinisk input, der understøtter nødvendigheden af undervisning i narrativ medicin for læge- og sygeplejestuderende. Der er vigtigt, at vi vækker de studerendes faglige nysgerrighed efter patienthistoriens rolle i behandlingen, og det er afgørende, at vi skærper deres evne til at lytte. For selv den bedste medicin virker ikke på den forkerte sygehistorie.
Jeg håber, at bogen kan motivere læger, lægestuderende og alle andre, der arbejder sundhedsfagligt med etniske minoritetspatienter, til at bruge tid – sammen med patienten – på at nærme sig en fælles sygehistorie, der kan danne basis for en fornuftig diagnose og en effektiv behandling.
Morten Sodemann
Professor i Global Sundhed og Indvandrermedicin, Syddansk Universitet & overlæge og forskningsleder, Indvandrermedicinsk Klinik, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, OUH – Odense Universitetshospital
Interviews
Anmeldelser
Podcasts
Læserkommentarer
Özlem Cekic, generalsekretær for Brobyggerne
Det vigtigste er ikke hvilken sygdom patienten har, men hvilken person der har sygdommen, skriver landets førende ekspert inden for indvandrermedicin og global sundhed @mortensode. en fantastisk case-baseret lærebog til #dksundhed. Glæder mig til at læse den. Tweet, 6. jan. 2021