Det du ikke ved
får patienten ondt af

Tværkulturel klinik og kommunikation i mødet med etniske minoritetspatienter

Introduktion til lærebogen

Af Morten Sodemann

Denne lærebog handler om alt det, vi ikke ved, vi ikke ved, om patienter med en anden baggrund end den, vi kender. Og om alt det, som vi glemmer, overser, ignorerer, fejltolker, bagatelliserer – eller simpelthen giver op overfor.

Bogen er nok en lidt anderledes lærebog, fordi den i høj grad bygger på patientcases og erfaringer opsamlet ved at undersøge og behandle patienter med etnisk minoritetsbaggrund. Emnemæssigt sætter bogen fokus på etniske minoriteters sundhed, kliniske problemstillinger og kommunikation på tværs af kulturer i relation til sygdom, behandling og rehabilitering.

Bogen formidler desuden det overordnede budskab, at meget bliver forståeligt, når man forstår patienten og dennes livshistorie – uanset om vedkommende er født i Sverige eller Somalia. For det meste af kroppen har vi til fælles, og de fleste sygdomme har vi til fælles. Men det er livshistorien, sociale begivenheder, ressourcer, traumer, handlinger, den hjælp, man modtager, og de sociale konsekvenser, der bestemmer, om vi bliver syge, hvordan vi bliver syge, hvordan vi lever med sygdom, og hvor længe vi lever med den.

Denne lærebog er derfor også et klinisk input, der understøtter nødvendigheden af undervisning i narrativ medicin for læge- og sygeplejestuderende. Der er vigtigt, at vi vækker de studerendes faglige nysgerrighed efter patienthistoriens rolle i behandlingen, og det er afgørende, at vi skærper deres evne til at lytte. For selv den bedste medicin virker ikke på den forkerte sygehistorie.

Jeg håber, at bogen kan motivere læger, lægestuderende og alle andre, der arbejder sundhedsfagligt med etniske minoritetspatienter, til at bruge tid – sammen med patienten – på at nærme sig en fælles sygehistorie, der kan danne basis for en fornuftig diagnose og en effektiv behandling.

Morten Sodemann

Professor i Global Sundhed og Indvandrermedicin, Syddansk Universitet & overlæge og forskningsleder, Indvandrermedicinsk Klinik, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, OUH – Odense Universitetshospital

Se også
DANSK
ENGLISH

GRATIS DOWNLOAD

FREE DOWNLOAD

Interviews

Medicinsk lærebog i omgang med patienter fra andre kulturer er en imponerende øjenåbner

Af Maria Cuculiza, journalist og forfatter

Hvordan får en læge sine kompetencer, viden og erfaringer i spil indenfor en snæver tidsramme overfor indvandrerpatienter med komplekse medicinske problemstillinger og helt andre kulturelle erfaringer?

Det forsøger Morten Sodemann, professor i global sundhed og indvandrermedicin ved Klinisk Institut på SDU, at besvare i sin nye bog “Det du ikke ved, får patienten ondt af”, som både fortæller, hvor fuldstændigt galt det ofte kan gå, når de to verdner møder hinanden, men som også er fuld af råd til, hvordan læger kan blive bedre rustede til at behandle denne patientgruppe.

Sundhedspolitisk Tidsskrift (2021). Nr. 13. Anmeldelser, s. 48.

Sæt tempoet ned – og bed altid om en tolk

Af Cathrine Huus, journalist og redaktør

Flygtninge og indvandrere får ofte forkert behandling og ender som svingdørspatienter i sundhedsvæsenet. Vi har spurgt professor Morten Sodemann, hvordan man bedst arbejder med patientgruppen.

Hvorfor er der behov for specialklinikker til flygtninge og indvandrere?

Flygtninge og indvandrere udgør en enormt stor gruppe, som kommer til skade i sundhedsvæsenet, får fejlbehandlinger og helt unødvendige bivirkninger på grund af kommunikationsvanskeligheder. Ikke kun på grund af sproget, men også fordi vi sundhedsfaglige ikke bruger tid på at forstå, hvad det egentlig er, de siger. Man holder op med at være fagperson og stopper med at lytte, fordi man ikke umiddelbart forstår det sagte.

Fysioterapeuten (2021). Nr. 1. Anmeldelser, s. 48.

Opgør med fordomme og halvdøve ører: Læger skal være bedre til at lytte

Af Sille Kristine Rasmussen, journalist og redaktør

NY BOG: ‘Det du ikke ved får patienten ondt af’ er titlen på overlæge Morten Sodemanns nye bog. Bogen er baseret på hans årelange erfaringer med en patientgruppe, de etniske minoritetspatienter, som typisk ender på hans bord, når alle andre specialister har opgivet at hjælpe.

Hans mission er at gøre sine kolleger bedre til at bruge patientens fortællinger aktivt, så udredningsforløbet ikke ender i en blindgyde.

Forbeholdt abonnenter.

Dagens Medicin (2020). Nr. 20, s. 32-33.

Flygtninge og indvandrere opfattes ofte som »åh nej-patienter«. Det vil ny bog gøre op med.

Af Louise Schou Drivsholm, journalist

Flygtninge og indvandrere kommer ofte skævt ind og ud af sundhedssystemet og er udsat for flere fejl og forsinkelser end etniske danskere. Nu har læge Morten Sodemann skrevet en lærebog om sine erfaringer med minoritetspatienter i håb om, at de fremover kan få en bedre behandling i det danske sundhedsvæsen.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at flygtninge og indvandrere ofte kommer skævt ind og ud af sundhedssystemet. De placeres ofte på forkerte hylder eller er udsat for forsinkede diagnoser og konflikter. De opfattes ofte som ’åh nej’-patienter, fordi de ikke tager deres medicin eller ikke møder op til planlagte undersøgelser. Alt det, håber jeg, at den her bog kan hjælpe med at rette op på,« siger Morten Sodemann.”

“Indvandrermedicin bør være et fast tilbud i vores højhastighedssundhedsvæsen. Ellers risikerer vi at en masse mennesker ikke kan finde sig til rette i systemet, og i værste fald får de ikke den behandling, de har brug for og krav på.”

Information (2020). Indland. 24. november s. 32-33.

Anmeldelser

Krop og sjæl i eksil

Af Negin Jaafar, speciallæge i gynækologi og obstetrik

Tanker og refleksioner fra et “flygtningebarn” efter 30 år i Danmark. “Vi er mennesker med en historie”.

Negin Jaafar læser op af kap. 2, Krop og sjæl i eksil, og deler en lille bid af sin egen historie som flygtningebarn:

  • Han deler flygtninge op to typer flygtninge – her i landet. Det kom faktisk til at ramme mig rigtig hårdt. Jeg er selv type B. Jeg flygtede for 30 år siden fra Kurdistan og boede i den by, der hedder Halabja, som blev giftgasset …”
  • Alle bør læse denne her bog. Alle, der arbejder med flygtninge, og som vil forstå flygtninge på et lidt dybere plan.

Negin Jaafar (2021). Krop og sjæl i eksil. 1. marts 2021.

Man er bedst til at være syg på sit eget sprog

Af Hanne Lindhardt, master i sundhedsantropologi (MSA), sundhedsplejerske, Furesø Kommune.

“Man skal forstå, hvordan det er ikke at blive forstået for at kunne forstå det”.

Bogen handler om alt det, vi ikke ved om patienter med en anden baggrund, end den vi kender, og om det vi fejlfortolker eller giver op over for, fordi vi ikke forstår det … Bogen har to hovedbudskaber. Det ene er, at det er vigtigt at kende patientens livshistorie for at undgå disse fejlfortolkninger og for at undgå at blive ofre for ”kulturspøgelset”, som let kan blive forklaringsmodellen for det, som ikke umiddelbart er forståeligt. Det andet budskab er: Brug professionel tolk, når patientens modersmål ikke er dansk. Man lærer at være syg, være ked af det og have følelser på sit modersmål. Man er klogest på modersmålet, og man er bedst til at være syg på sit eget sprog.

Bogen har læger og medicinstuderende som målgruppe, men den har relevans for alle sundhedsprofessionelle, som er i kontakt med etniske minoriteter.

Sygeplejersken (2021). Nr. 13. Anmeldelser, s. 48.

Lærebog i at omgås patienter fra andre kulturer er en øjenåbner

Af Maria Cuculiza, journalist og forfatter

At læse ‘Det du ikke ved, får patienten ondt af’ er på mange måder en rystende og tankevækkende oplevelse

Ikke kun på grund af dens grundige dokumentation af hvor ofte, hvor alvorligt og hvor ligefrem fuldstændigt grotesk galt det kan gå, når indvandrere og flygtninge møder det danske sundhedsvæsen. Men også på grund af bogens talrige og uendeligt sørgelige og barske patientcases, der viser en patientgruppe, som har haft så hårrejsende erfaringer og invaliderende livsvilkår, at det næsten er ufatteligt for os andre. Altså ofte svært traumatiserede mennesker for hvem sygdom ovenikøbet kan være kendetegnet ved skyld, skam, onde øjne og pay back – eller måske ligefrem opfattes som en forudbestemt og skæbnestyret begivenhed (…)

Hatten af for professor Sodemann, som endnu engang på fornemmeste vis løfter den lægefaglige fakkel for forsøg på medmenneskelig forståelse af nogle af de mest sårbare patienter i vores samfund.

Sundhedskultur.dk. Bøger. 30. juni 2021.

Boganmeldelse: Det du ikke ved får patienten ondt af

Af Anne Nielsen, speciallæge i samfundsmedicin/socialmedicin, ph.d.

Bogens styrke er de mange cases som fortælles og kommenteres.

Cases er taget blandt de 2.500 patienter, som har været udredt på Indvandrermedicinsk Klinik, siden den blev oprettet i 2008.

Jeg vil ønske, når COVID-epidemien har taget af, at Morten Sodemann kan få midler til at blive købt fri et antal måneder og med hjælp fra en grafiker kondensere det vigtigste af indholdet i bogen ned til en mindre og overskuelig bog! Nemmere at læse, med lidt mindre information. Til læger og andet sundhedspersonale og som lærebog for lægestuderende.

SOS Racisme (2021). Nr. 124.

Bogens styrke er de mange patientcases om det danske sundhedsvæsens møde med etniske minoritetspatienter

Af Lise Dyhr, læge, ph.d., praktiserende læge, Brøndby Strand

Morten Sodemanns nye lærebog er en casebaseret (lære)bog om det danske sundhedsvæsens møde med etniske minoritetspatienter. Bogen har fokus på vores blinde pletter og beskriver værktøjer til at imødegå disse.

Forbeholdt abonnenter.

Ugeskriftet.dk. Anmeldelse. 28. januar 2021.

Ny bog om etniske minoriteter i sundhedsvæsenet gør os klogere

Af Alexandra Kruse, speciallæge i pædiatri

“‘Det du ikke ved får patienten ondt af’ er en frit tilgængelig lærebog af professor Morten Sodemann om mødet med etniske minoriteter i klinikken. Den indeholder et overflødighedshorn af sundhedsfaglige problemstillinger, kommunikationsudfordringer og eksempler på ulighed i vores sundhedsvæsen fra et langt lægeliv dedikeret til mødet med den fremmede patient i Danmark. For de, som har appetit til at gå om bord i den store, tætskrevne bog, bliver sulten stillet, og mere til.

Forbeholdt abonnenter.

Dagens medicin.dk. Bøger. 22. januar 2021.

Det du ikke ved får patienten ondt af

Af Julia Kadin Funge, jordemoder og adjunkt ved Københavns Professionshøjskole

Med et skarpt blik for sundhedsvæsenets rolle og sundhedsprofessionelles til tider fordomsfulde tilgang til denne patientgruppe formår Morten Sodemann at sætte tanker i gang, men kommer også med brugbare anvisninger til handling. Dette gør han blandt andet, når han præsenterer en simpel strategi, vi alle kan bruge i mødet med etniske minoritetspatienter. Strategien går ud på at spørge sig selv: “Hvad er det, jeg ikke har forstået, og hvad er det, patienten ikke har forstået?”, for med nysgerrighed og åbenhed at hjælpe patienten. Han lægger således stor vægt på, at det er den professionelles ansvar, at mødet lykkes.

Bogen henvender sig til læger, men er relevant for alle sundhedsprofessioner, også jordemødre. Faktisk mener jeg, at der er overordentligt relevant for vores felt, da der længe har manglet en lærebog, der adresserer etnisk ulighed i sundhed i en dansk kontekst. Særligt de afsnit, der handler om kommunikation og også dem, der specifikt retter sig mod vores felt såsom kapitlet om sexologi i et tværkulturelt perspektiv, er relevante.

Tidsskrift for jordemødre (2021). Årg. 131 (1), s. 30.

Ny bog skaber forståelse for indvandreres møde med sundhedsvæsenet

Af Marianne Olsen, lektor i fransk og religion

Bogens store værdi er de mange sager, der udfolder sig som fortællinger om patientens møde med lægen og med de livsomstændigheder, man løber ind i og kan synke til bunds i, når man kommer til Danmark som migrant, ofte som flygtning med uoverkommelige sorger i bagagen.

Grundlaget for bogen er det faktum at mennesker er bygget ens. Morten Sodemann skriver: ”Mest består vi af vand, fedt, protein, og så bærer vi alle sammen på 39 billioner bakterier. Vi har 99% af vores DNA til fælles med hinanden, så der er meget lidt plads til variation. Man plejer at sige at generne ’lader pistolen’, men levevilkårene afgør om pistolen skal fyres af (…). Det vigtigste er ikke hvilken sygdom personen har, men hvilken person, der har sygdommen.

Sameksistens. Aktuelt. 2. februar 2021.

Podcasts

Am I allowed to cry here?

Paul Batalden (host). (29. marts 2022). (Episode 8) [Audio podcast episode]. In The Power of Coproduction.

Creating a safe healthcare space for immigrants who have many issues going on in their lives all at once, invites attention to many factors. Like any good science, it starts with honest inquiry and good tools – clinical tools. Morten describes how these came together to support the co-creation of services at the Migrant Healt Clinic in Odense, Denmark.

The Power of Coproduction – a podcast series about redesigning health care services to achieve better health through mutual respect, collaboration, and science-informed practices. With the help of guests and their stories, the podcasts explore the lived experiences of patients and professionals engaged in the use and design of services to achieve better health for individuals and populations through mutual respect, collaboration, and science-informed practice. The episodes describe many forms of useful “knowing” that can contribute to and become integral to daily work and benefit learners, practitioners, beneficiaries, improvers, and researchers.

Patientsikkerhedskultur del 1.

Cecilie Kvist (vært). (4. februar 2022). (Episode 8) [Audio podcast episode]. In Patientsikkerhedspodcasten.

Hvordan arbejder vi med at udvikle kulturen i sundhedsvæsnet med en kontinuerlig refleksion over, hvad det er for en praksis, vi har sammen med patienterne, og samtidig sikre kvalitet? Hvordan øver vi os i at tale åbent om fejl med henblik på læring som en del af kulturen på en arbejdsplads… lyt med og bliv klogere 

Serie: Patientsikkerhedspotcasten. Podcasts om patientsikkerhed i Region Syddanmark. Produceret af Afdeling for kvalitet og forskning.

Det du ikke ved får patienten ondt af

Simon Kirkegaard (vært). (4. februar 2022). (Episode 31) [Audio podcast episode]. In Smerteuniverset.

Kan man få patienten til at passe til de redskaber, man som sundhedsprofessionel lærer på sin uddannelse, eller må man tilpasse sine redskaber til patienten? Uddannes fagprofessionelle til at arbejde i en teoretisk virkelighed?

Morten Sodemann er professor og overlæge på indvandrermedicinsk klinik på OUH, samt professor i global sundhed på SDU. Med erfaringer fra forskning i Vestafrika beskæftiger han sig med mødet mellem patienten og den sundhedsprofessionelle, særligt patienter med anden etnisk baggrund. Morten føler sig forpligtet til at hjælpe den gruppe patienter der ikke selv har en stemme. Derfor har han skrevet bogen: ”Det du ikke ved får patienten ondt af.

I denne episode taler Simon med Morten om hvilke udfordringer der er ved den nuværende måde vi behandler smerter på. Hvordan giver man patienter værktøjer, så de selv kan håndtere deres smerter? Hvordan påvirker sundhedsprofessionelle deres patienter med deres ordvalg, og hvordan kommer smerter til udtryk i forskellige kulturer?

Serie: Smerteuniverset.

Læserkommentarer